Haute Couture

Haute couture betekent hogere naaldkunst en wordt als merknaam gecontroleerd door de chambre syndicate de la couture Parisienne. De naam Haute couture is gereserveerd voor een exclusieve groep van 11 leden, 5 correspondent ( buitenlandse) leden en 14 gastleden die aan strenge regels moeten voldoen.

Ze moeten kleding maken op bestelling voor privé klanten, 1 of meerdere doorpassen per kledingstuk houden en een werkruimte in Parijs hebben, met op zijn minst 15 fulltime medewerkers. Ze moeten een collectie showen van op zijn minst 35 ontwerpen, waaronder kleding voor overdag en avondkleding. Ze moeten in Parijs een modeshow geven in januari met de voorjaar/zomercollectie en in juli de herfst/wintercollectie. Tevens wordt er van de leden verwacht dat zij hun collectie showen aan klanten in stijlvolle modehuizen.

Ik maak dus geen Haute Couture, ik maak Couture.

Wat maakt kleding couture?Collage cirkel van kleding

Er zijn vele factoren die er voor zorgen dat kleding, couture is. Het meest opvallend zijn de prachtige en exclusieve stoffen die worden gebruikt. Verder een foutloos design, snit en pasvorm van elk kleding stuk, het uitzonderlijke vakmanschap en de tijd die nodig is om een kledingstuk te maken.